vrijdag, januari 18, 2008

David op een rotonde


De Florentijnse wethouder van cultuur Cocchi had die dag blijkbaar niets te doen en kwam met het brillante voorstel om de David van Michelangelo een nieuw thuis te geven.
Het wereldberoemde beeld staat al 135 jaar in de Galleria dell'Accademia, een museum vlak achter de duomo in het centrum van Florence, in een zaal die speciaal voor hem verbouwd werd zodat men David in al zijn glorie goed kan bewonderen.
In 2011 zal het nieuwe muzikale centrum Leopolda klaar zijn en volgens de wethouder zou het positief uitwerken om daar een grote publiekstrekker als de David neer te zetten.
Het verplaatsen van toeristische trekpleisters naar locaties buiten het historische stadscentrum zou bovendien tot gevolg hebben dat de stroom van miljoenen toeristen per jaar gelijkmatiger over de stad verdeeld wordt.
Op zich vind ik dat geen slecht idee, maar één David is in dit geval niet genoeg om Goliath te vellen. Ik stel dan ook voor om de David op een rotonde bij de snelweg neer te zetten, de toeristenbussen kunnen er dan twee rondjes om heen rijden en dan weer wegwezen. De duomo wordt afgebroken en steen voor steen weer opgebouwd op een verlaten wijngaard in de Chianti. De Pontevecchio verplaatsen we een kilometer stroomafwaards, en.... weet je wat .... laten we Palazzo Vecchio maar gelijk met de grond gelijk maken en er een parkeergarage van vijf verdiepingen opzetten. Is het parkeerprobleem ook gelijk opgelost. En zijn we ook gelijk van domme wethouders af, want het toeval wil dat Palazzo Vecchio ook het Florentijnse stadhuis is.

Geen opmerkingen: