zondag, mei 11, 2008

Morgen is het maandag

Ook 's zaterdags wordt er vaak gewoon gewerkt in Italië. Dat betekent dat er dus ook 's zaterdags mensen door ongelukken op het werk het leven laten. De "witte doden" worden ze hier genoemd, le morti bianche. Een witte dode tijdens een helaas nog regelmatig in het zwart uitgevoerd werk. De meest trieste tegenstelling in het Italië van deze tijd.
Ook gisteren zijn er dus ook weer twee levens voor heel even aan de anonimiteit ontstegen door dat leven voor het werk op te geven. Breed uitgemeten reportages op het journaal en in de kranten. Vooral met cijfers wordt er dan gegooid om de immensheid van het probleem beeldend te maken. Elk jaar sterven er in Italië 1300 mensen op het werk, dat is 3,5 per dag, iedere 2 dagen 7 doden. Sinds het begin van de Amerikaanse invasie in Irak zijn er in Italië meer mensen dankzij ongelukken op het werk om het leven gekomen dan dat er in Irak Amerikaanse militairen gesneuveld zijn. Het zijn cijfers die elke keer weer indruk maken, elke keer gevolgd worden door een hoop discussies waarvan het resultaat al bij voorbaat bekend is: nul. Iedereen heeft het zo druk met naar elkaar te wijzen dat er geen tijd meer overblijft om eens een kijkje in de eigen keuken te nemen.

Morgen is het maandag. Weer een gewone werkdag, weer een dag waarop met een aan de zekerheid grenzende kans een naam aan de immense witte dodenlijst toegevoegd zal worden. Iemand die 's morgens vertrekt om geld te gaan verdienen om zijn familie te kunnen onderhouden, een familie die 's avonds alleen achterblijft, een moeder die huilt en niet weet hoe ze haar twee kleine kinderen uit moet leggen waarom papa niet meer thuis zal komen...

Langs de Italiaanse wegen kom je dikwijks een bosje bloemen tegen, vastgebonden aan de vangrail of aan de solide stam van een boom. Ter nagedachtenis van iemand die daar in de auto om het leven is gekomen. Voor de "witte doden" is er geen plek waar een bosje bloemen prijkt als eerbetoon. Daar is geen plaats voor. Morgen is het maandag, en het werk gaat door...

Werknemers van de vestiging Torino van de staalgigant Thyssen zoeken steun bij elkaar nadat zes van hun collega's de dag daarvoor (op 6 december 2007) bij een bedrijfsongeval om het leven zijn gekomen. De vestiging in Torino was in sluitingsfase. Er was personeel aan het overwerken. Er was veiligheidsmateriaal (brandblussers) wat niet functioneerde. Een nooduitgang kon niet geopend worden.De foto is van Leggonline.it.

2 opmerkingen:

Napw zei

Ja Ron, deze morti bianchi is een plaag. Ik weet niet alleen in Italie of ook elders.
Hoe vaak lees je niet in de locale kranten dat een "zwart werkende" werknemer gedropt wordt voor een EHBO.Een klein berichtje en de dag daarna stilte. En dit vooral in de bouwwereld. In en in triest.

Paula di Paola zei

Ja, helaas Ron....Wij hebben een paar jaar geleden zo een geval direkt bij ons meegemaakt. Een oud huis wat gerestaureerd werd, stortte voor een deel in... Onder het puin stierf een jongen van 21 jaar. Het is te verschrikkelijk om op te schrijven, ik zou niet eens in staat zijn deze gebeurtenis in de Italieschrijvers te plaatsen.