dinsdag, maart 18, 2008

Italiaanse droom of nachtmerrie?

Is dit KRO programma werkelijk een Italiaanse droom of is het eerder een Italiaanse nachtmerrie? Ik heb de eerste twee afleveringen van deze reality gezien en eerlijk gezegd vielen ze mij behoorlijk tegen. Het tempo ligt erg laag, er gebeurd te weinig om de aandacht van de kijker vast te houden en men vervalt te vaak in herhaling.
Wat bovendien weer opvalt is de ontzettend slechte voorbereiding van de deelnemers. Wanneer hebben zij het plan opgevat om in Italië te gaan wonen? Op het moment dat ze de oproep voor dit programma zagen? Geen van de stellen lijkt ook maar enige band of affectie met Italië te hebben. Ze kunnen nog niet eens tot 3 tellen in het Italiaans, reden volgens hen bij Basel Italië binnen en verwachten dat de plaatselijke supermarkt koffiefilters verkoopt.

Het koppel dat uiteindelijk wint, mag een half jaar lang hypotheekvrij de B&B runnen, dan krijgen ze de kans het huis te kopen voor de oorspronkelijke aanschafprijs. En dat huis ligt dus aan een geasfalteerd straatje zonder enige charme in een gehucht van 53 oudere inwoners met een stenentijdperk mentaliteit.
Ik vraag me af hoe ze denken rond te kunnen komen van een B&B met 4 kamers, want vergeet niet dat ze maar een heel beperkte cliëntele zullen hebben: alleen Nederlanders en Vlamingen die lekker veilig in Italië bij Hollandssprekenden willen verblijven. En aangezien de B&B's gerund door Nederlanders in Le Marche de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, wordt de spoeling steeds dunner.

Op het Italiëforum werd druk gespeculeerd over wie uiteindelijk zou gaan winnen en werd er tevergeefs gezocht naar de website van de B&B. Priscilla van het forum, die daar in de buurt woont, is eens een kijkje gaan nemen in Piticchio. De B&B bleek sinds november gesloten te zijn en zou in juni weer open moeten gaan.
Ik weet niet wie er gewonnen heeft, maar ik geef geen van de stellen veel kans op een succesvolle Italiaanse droom. Ik weet uit ervaring dat het ruw wakker worden is als het echte leven begint en er brood op de plank moet komen.

meer info in De Telegraaf

3 opmerkingen:

Carolina Chiacchierona zei

Ach Liesbeth, daarom heet het ook een Italiaanse "Droom"!

Anoniem zei

Of nu al algemeen bekend is wie de Italiaanse droom gewonnen heeft weet ik niet. Ik kan het in ieder geval niet vinden, en om nu te mailen om de oplossing? Toch nog maar eens serieus zelf zoeken. Dat (b)lijkt verrassend eenvoudig. Jon en Jeroen vallen al af. Op de Piticchio-website worden de stellen met achternaam en woonplaats voorgesteld. Even zoeken naar een telefoonnummer en/of adres, dat adres koppelen aan de site's van de grote makelaars en .... bingo! 100% zekerheid heb ik natuurlijk niet, maar de waarschijnlijkheid wordt sterk vergroot. Wie van onze stellen hebben dan hun huis te koop staan? Zoek toch zelf maar even ... heb je wat te doen!

Anoniem zei

Nou, inmiddels weten we dus dat dat Thomas en Sandy zijn! Ik vond 't juist wel grappig, dit programma. 't is logisch dat ze geen goed voorbereide stellen hebben genomen... geen leuke tv :)... kijk maar naar al die andere programma's als Casa nuova, Vita nuova op Sky Discovery Travel & Living en dat Nederlandse programma waar de naam mij even van ontschoten is op BVN. En natuurlijk is de montage beeldbepalend geweest. Ben 't wel met jullie eens dat ze wat meer konden laten zien en wat minder beelden herhalen, maar toch... alles bij elkaar wel vermakelijk!

Saby, Veduggio (Mi)