maandag, maart 10, 2008

Lezioni italiane 2: Bart

Maandagochtend. Een nieuwe week met nieuwe studenten. Voor mij zit Bart, een beetje gelaten en ook wat zenuwachtig want " ik heb geen talenknobbel!" Ik probeer hem gerust te stellen en begin heel voorzichtig met zijn eerste grammaticales. Bart zit veel in Italie voor zijn werk en vind het zo langzamerhand vervelend worden dat hij met name tijdens de zakenlunches niet met de mensen kan communiceren. Het zakendoen gaat hoofdzakelijk in het Engels, zo vertelt hij ons, maar tijdens de lunches gaan de Italianen toch vaak over in het Italiaans en daarom lijkt het hem wel zo leuk om ook een beetje mee te kunnen doen.
Hij doet het helemaal niet slecht Bart en heeft veel steun aan zijn Frans dat hij behoorlijk goed beheerst. Op woensdag kom ik erachter dat Bart elke dag helemaal op de fiets naar ons instituut rijdt (zo'n 10 km ongeveer) en ik spreek mijn bewondering hierover uit. In het Italiaans natuurlijk. Zijn antwoord, ook in het Italiaans: " Mi piace, e poi fa bene al fisico e alle tette" , deed mij zo lachen dat ik de even de klas uitmoest om bij te komen.
(voor hen die geen Italiaans spreken, Bart antwoordde: " Ik vind het leuk en bovendien is het goed voor lichaam en voor de tieten" ; tete in het Frans is hoofd. Hij had dus moeten zeggen: e poi fa bene al fisico e alla testa.)

1 opmerking:

Paula di Paola zei

Och-`erm, zegt men in het Brabants, die taalflater, waar je niet bij stilstaat....
We zouden er een boekje over kunnen samenstellen, of niet! Ik heb al stiekum een lijstje over deze dingen verzameld.. en toch is het iedere keer lachen.