zaterdag, januari 05, 2008

La Befana


Als je in Italie woont, dan weet je ook wie deze dame is, die op een bezemsteel vliegt: het is La Befana. Ze komt tijdens de nacht van 5 op 6 januari voor de goede kinderen cadeautjes brengen en komt door de schouw de kamer binnen. De “slechte” kinderen krijgen as en kolen!

Het Befana-feest is de afsluiting van de eindejaarsfeesten, wat in andere landen het feest van de Driekoningen is; ook Epifania genoemd, hier schijnt ook de naam Befana de oorsprong te hebben. Dat het feest van de Befana en Driekoningen op dezelfde dag zijn, is omdat de Befana ook op zoek naar de kerstkrib was, maar ze niet kon vinden. Om die reden vloog ze van huis tot huis, omdat ze dacht het Kerstkind te vinden.

Vroeger kregen de kinderen alleen maar hun cadeautjes op de dag van de Befana en waren er zelfs ook optochten met muziek.
Deze optochten heb ik helaas niet meer gezien, wat erg jammer is, omdat kinderen het dan anders kunnen beleven. Zoals men een Sinterklaas of Kerstman toch echt kan zien.

Verder bestaat er ook een spreekwoord, dat je “come una befana” kunt zijn. Dat is helaas geen kompliment, want dan wil dat zeggen dat je lelijk bent!

Geen opmerkingen: