dinsdag, november 13, 2007

Sinterklaasversiering


Mij wordt regelmatig de vraag gesteld: wat mis je nou het meest sinds je in Italië woont? Het antwoord is eenvoudig: familie en vrienden. En dus proberen wij een keer per jaar naar Nederland te gaan. Ook dit jaar gaat het er weer van komen. Met twee jonge kinderen is de keuze voor het tijdstip waarop dit moet gebeuren redelijk eenvoudig: begin december!
Wij vieren sinterklaas in Nederland en niet alleen de kinderen kijken daar erg naar uit!
De oudste van vier is al hard aan het knutselen en zingen, de jongste van 2 kent “sinterklaas Kapoentje” inmiddels uit zijn hoofd. Veel sinterklaassfeer is hier natuurlijk niet: geen versierde winkels, geen liedjes op straat te horen; alleen bij ons thuis kun je horen en zien dat wij geen echte Italianen zijn!
Gisteren vroeg mijn dochter of ze de kleurplaten van sinterklaas en zwarte piet die je moet inkleuren, uitknippen en als slinger aan elkaar kunt maken en ophangen, mee naar school mocht nemen. Dat mocht, en vanochtend vertok ze met 30 kopieën naar de Scuola Materna.
Stralend vertelde ze aan de juf wat ze bij zich had. Na enige verwarring (sinterklaas klinkt tenslotte erg als Santa Claus en ook die komt in december) was de juf zeer geïnteresseerd en beloofde de kleurplaten te gaan kleuren met de kinderen.
Vanmiddag bij het ophalen werd ik meegesleurd de klas in: daar bleek dat de kleurplaten niet alleen waren ingekleurd, maar ook nog eens waren uitgeknipt, aan elkaar gemaakt en opgehangen! Een heel bijzonder sinterklaasslinger: zwarte pieten die niet zwart waren, sinterklazen met paarse en groene mijters, bruine schimmels…
Het was duidelijk dat de kinderen er met veel plezier aan hadden gewerkt, maar geen idee hadden wie en wat ze aan het kleuren waren!
Ik gok op een primeur: de eerste Italiaanse kleuterklas met sinterklaasversiering!

3 opmerkingen:

karen m. zei

Vorig jaar december nam ik uit Belgie voor gans de school ( ze zijn maar met 45 kinderen )chocoladefiguurtjes mee. In Belgie zeer populair in de vorm van Sint en Piet. De kinderen wisten niet wat ze zagen en vonden het allemaal zeer lekker. Ook dit jaar gaan we binnenkort even terug naar Belgie en ik denk eraan om dit jaar 'pic niccen' mee te brengen. Mischien vinden ze die ook lekker en zo lijkt het toch een beetje alsof de Sint is gekomen.

Evelyn zei

Hoi Karen,
Wat Leuk! Wij hebben vorig jaar sinterklaasschuimpjes uit Nederland meegenoemen, en pepernoten, dat was een groot succes. Vrijdag gaan we weer naar Nederland, en ook dan komen we terug met lekkere dingen voor zowel de school als de Nido. Overigens heeft ook daar de sinterklaaspret toegeslagen: de juffen wilden weten wat sinterklaas nou was, en vroegen om een boek met plaatjes. Dit heb ik meegenomen, en ook kleurplaten en een cd. De kleurplaten hangen inmiddels, en de cd moet morgen weer mee terug, die vonden ze zo "bellino"...

Ron zei

Hallo Evelyn,

een wat verlate reactie, maar ik heb pas sinds kort Italië Schrijvers ontdekt.
Een leuk stukje, en heel herkenbaar. Mijn zoontje heeft in Italië op de kleuterschool gezeten en ook bij hem waren ze heel benieuwd naar Sinterklaas. Zelfs de ouderen zijn nieuwsgierig... Ik heb in Ferrara eens een "Sinterklaasfeest" gevierd met Italiaanse vrienden. Te gek.