maandag, mei 26, 2008

Komt de zomer er aan?

Vandaag is het dan zover. Na veel regen en kilte en kou schijnt de zomer een timide pas te doen, om ons Italiaanse huishouden binnen te treden. In het zuidelijkste puntje van Ligurie.
Vanmorgen werd het besloten. We gaan van nu af aan buiten eten.
De tafel wordt geplaatst met de stoelen, de tv ( we kunnen het journaal toch niet missen om 13.30 uur) krijgt weer zijn kabel en zijn plaatsje. Hoera, het wordt zomer.
In dit huishouden, wat ik altijd beschouw als een huishouden van Jan Steen, alhoewel het zeer Italiaans is, is de zomer iets subliems.
Mijn Italiaanse man doet de boodschappen, beslist het menu en is daardoor ook verplicht te koken. Ik als Nederlandse, hou het totale overzicht van de verdeling over de carboidrati, proteine en noem maar open en ik heb ook de "plicht", na de etens happening, de keuken weer christelijk te maken.
Tegen 13.00 uur komen kinderen + aanhang, vrienden binnen druppelen.
Dwz. bij ons is het happy hour om 13.00 uur. Nooit om 18.00 uur. want dan werkt iedereen weer.
Het water in het zwembad is 23o.
De dames raken even met hun grote teen het water aan en hebben moeite met de beslissing te nemen, zwemmen of niet, de heren springen het water in. De witte wijn wordt geschonken, lekker koud. En nootje er bij, een chipje, een stukje kaas.
En dan iedereen aan tafel. Er wordt gegeten, commentaar over het journaal, commentaar over de dag, discussies, gezelligheid.
Om 14.30 uur is iedereen weer bezig met zijn dagelijks plichten.
Ik denk dan bij mij zelf, misschien een huishouden van Jan Steen, maar wat een gezelligheid.

2 opmerkingen:

Ron zei

Dat moet gezellig zijn, jullie huishouden van Jan Steen.
Jullie acties lijken overigens een positief effect te hebben als ik zo de weersvoorspellingen een beetje mag geloven. Bedankt. Ik heb eindelijk mijn sandalen weer uit de kast kunnen halen.

Paula di Paola zei

Ook wij hebben ons seizoen geopend en hopen vanaf nu tot oktober alleen maar buiten te eten! Onze vrienden uit Nederland waren hier, en dat was een echt genieten! Zoals Ron zei, sandalen en slippers uit de kast!! Gisteren bij ons in Calabria ineens 41 graden...