woensdag, april 09, 2008

Venetië wordt het Disneyland van Italië

Ieder jaar wringen 21 miljoen toeristen zich door de nauwe straten en kanalen van Venetië en voor de lagunestad is dit een last die steeds moeilijker te dragen is. Het stadsbestuur heeft dan ook besloten om met ingang voor volgend jaar een entreeprijs van 10 Euro te vragen aan iedereen die de stad wil bezoeken.

Toeristenbussen betalen al enkele jaren om de grote steden van Italië binnen te mogen komen. Florence wordt ieder jaar door 78.000 bussen aangedaan en de kosten van de stadsvervuiling door toeristen loopt op tot 4,5 miljoen Euro.


Men verwacht dat het aantal toeristen in Venetië de komende jaren zal verdubbelen. Het aantal inwoners zal daarentegen steeds verder afnemen. Telde de stad in 1966 nog 121.000 inwoners, vandaag zijn dat er nog maar 50.000, waarvan 3 duizend buitenlanders. Gemiddeld verliest Venetië 1000 inwoners per jaar en als deze exodus niet tot stilstand komt, zullen er in 2030 nog uitsluitend toeristen en buitenlanders wonen.

De belangrijkste reden waarom de mensen wegtrekken uit Venetië is de prijs van de huizen en van het dagelijkse levensonderhoud. De dogenstad is de duurste stad van Italië wat betreft gemeentelijke belastingen. De huizenmarkt wordt beheerst door rijke buitenlanders, want de gewone Venetiaan kan het niet opbrengen om 6 to 8 duizend Euro per m2 te betalen voor een appartement in het centrum. En voor een huisje van 80 m2 is een huurprijs van 2.000 Euro beslist geen uitzondering. Daar komt nog bij dat het niveau van het water blijft stijgen, er is altijd de angst voor weer een overstroming, en het water tast de huizen aan en dat zorgt voor nog meer extra kosten voor de huiseigenaren.

Het directe gevolg van deze uittocht is dat de gewone middenstander (groentenman, bakker, slager, schoenmaker, enz.) geen boterham meer kan verdienen en zijn winkel noodgedwongen moet sluiten. Hun plaats wordt ingenomen door boutiques van de grote modehuizen, fastfood restaurants en souvenierwinkels met prularia vervaardigd in Aziatische landen.

Veel huizen in het oude stadscentrum worden omgetoverd tot Bed & Breakfast om de groeiende stroom toeristen onderdak te kunnen bieden in een stad waar toerisme uiteindelijk de enige bron van inkomsten zal zijn.

Het eeuwenoude trotse Venezia, een stad met een rijke geschiedenis, bakermat van kunst en cultuur wordt langzaam maar zeker een spookstad zonder inwoners, een openluchtmuseum waar entree voor betaald moet worden, het Disneyland van Italië.

bron: De Telegraaf, La Repubblica

Geen opmerkingen: