donderdag, november 29, 2007

Vino

VINO

Ja, de wijn is gemaakt, al sinds eind augustus of in het noorden begin september....
Het maken van wijn is al een heel evenement, het plukken van de druiven, het oogsten, en het volgende proces...van de druiven de wijn maken.
Natuurlijk kan men ook de druiven kopen en uitzoeken welke kwaliteit men wenst te hebben voor de toekomstige wijn.
Waar men nu ook is...de ouderwetse stamp-methode-in-de-druivenmassa....dat bestaat niet meer. Maar toch komt het nog wel eens voor.. eerder voor een foto, zoals ik nu hier...

Op 11 november is eigenlijk de traditionele dag voor het proberen van de eerste zelfgemaakte wijn. Dat is de dag van San Martino...”.e il mosto è diventato vino”, dan heeft men de eerste “jonge wijn”.
Pas na de dag van San Martino, begint men alvast voorproefjes van de eigen huiswijn op tafel te zetten voor een etentje, of ze alvast vrienden te geven om te proberen.
Nu volgen de feestdagen...en dan komt heel trots het resultaat op iedere tafel.
Het is een geluk voor de mensen, die weten hoe ze wijn kunnen maken, die kunnen het genieten!
Helaas jammer als de wijn mislukt...dan zit je met een soort azijn of andere kwalijke geuren, waar je een jaar mee vooruit moet.
Toch is iedereen trots op de huiswijn. En net zoals je een restaurant uitzoekt, leer je ook met de tijd, in welk huis de beste wijn is!!
Eigenlijk is het ook niet belangrijk, want als de wijn mislukt is, heb je met zekerheid lekker eten, en het gaat toch ook om de gezelligheid....die kent geen tijd!!!

1 opmerking:

Mariel zei

Bongiorno Cugina

Wat gaaf om zo jouw verhalen ook weer tegen te komen...
En wat sta je er charmant bij ;-)Zal extra lekker smaken de wijn..

Ik ga je verhalen zeker volgen vanuit een nat en donker grijs Nederland.

Dikke kus voor jou en Manfred XX