dinsdag, februari 12, 2008

San Valentino



Hoe Valentijnsdag precies begonnen is, weet niemand. Maar dat de oorsprong van deze dag in Italië ligt, is wel bekend. Er bestaan meerdere verhalen omtrent de heilige Valentijn en waarschijnlijk is er meer dan één heilige met die naam geweest.

Het eerste verhaal vertelt over de jonge Romein Valentinus. In de derde eeuw na Christus bekeerde Valentinus zich tot het Christendom, die beslissing werd het fataal. Op 14 februari 270 werd hij gemarteld en onthoofd, maar niet voordat hij de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje had toegestopt met de woorden: van je Valentinus.

Dan is er ook het verhaal over de bischop met de naam Valentino. Hij zou een huwelijk gesloten hebben tussen een jonge Christen vrouw en een heidense Romeinse soldaat. Stellen van verschillende religies mochten geen verbintenis aangaan en soldaten mochten volgens de Romeinse wet helemaal niet trouwen. Zo werd hij de beschermheilige van de verliefden. Valentino was een weldoener die zich bekommerde om de armen en de zieken en hij werd steeds populairder onder het volk. Keizer Aureliano liet hem arresteren. In het jaar 273 werd hij op bevel van de keizer onthoofd.

Geen opmerkingen: